fbpx

Za učinkovito akcijo za zeleno okrevanje (enako velja tudi za druge akcije) potrebujemo koncentracijo in proces usmerjanja pozornosti na našo namero. Koncentracija z refleksijo, intuicijo in uvidom ter oblikovanjem namena pripravi pogoje za usklajeno akcijo in uspešno izvedbo ciljev.

Proces prehoda iz akcije v koncentracijo je zame centron. Izhaja iz besedne igre, saj ko iz koncentracije izločimo akcijo in premečemo preostale črke, dobimo centron. Vendar je centron veliko več kot besedna igra. Centron nam pomaga, da bomo vrednotili in cenili tudi to, kar običajno spregledamo: pripraviti prostor, pripraviti pogoje, da se rodi nekaj novega. Za proces koncentracije je pomembno, da se znamo odmakniti od običajnega vrveža in v svojih mislih narediti praznino. Tako ustvarjamo pogoje za porajanje novih idej.

Močna koncentracija posameznika pa lahko vodi tudi v tok, stanje zanosa. Madžarski raziskovalec zanosa Mihaly Csikszentmihalyi je ugotovil, da do zanosa lahko pridemo ob jasnih ciljih, ko so izzivi zahtevni, nadpovprečni, a še vedno usklajeni s posameznikovimi sposobnostmi, in ko je na voljo takojšnja povratna informacija. V takšnih okoliščinah se koncentracija osredotoči na izziv, ki je pred nami. Tedaj je pozornost popolnoma usmerjena na proces. Prebudi se spontanost. Pojavi se občutek o delovanju brez napora in popolni enosti, kot da se stvari dogajajo samodejno. Glavne dimenzije zanosa so intenzivna vključenost, globoka koncentracija, jasnost ciljev in povratnih informacij, izguba občutka za čas in preseganje zavedanja o sebi. Vse to vodi v izkušnjo, ki je nagrada sama po sebi.

Popolna osredočenost, zavzetost, ki izhaja iz globoke notranje motivacije, zlitje z nalogo, saj točno vedo, kaj je potrebno narediti…. Takšna so pričanja o izkušnji zanosa. To je prijetna izkušnja za posameznika, ki jo želi ponoviti.

Proces koncentracije v skupini ljudi pa je zame še bolj močan. Takšna koncentracija deluje po načelih participativnega razmišljanja. Ljudje, ki so vključeni v proces koncentracije, so močno povezani v skupno polje. Čutijo, da skupaj ustvarjajo varen prostor, kamor lahko odložijo pomisleke, skrbi ali pa ideje in intuitivne prebliske, za katere se običajno ne bi odločili, da jih delimo z drugimi.

Če imamo zaupanje, da bo vse tisto, kar je neuporabno, ostalo pozabljeno, in zavedanje, da lahko vse uporabno sproži pomemben uvid pri drugih, se bomo prepustili spontanosti. Ko smo v procesu koncentracije, je to tako, kot da smo v procesu preobrazbe. To je podobno, kot da v kokon odložimo vse, brez filtrov ali osebne cenzure, saj vemo, da bo iz kokona prišlo samo tisto, kar mora priti. Ob izmenjavi vseh uvidov in ob tem, ko si postavljamo tudi vprašanja, na katera še ne vemo odgovorov, se nam odkriva čedalje večji del slike. Tako se dviga kakovost našega razumevanja, refleksije in interpretacije. Vse to je odlično gojišče za učinkovito akcijo, ki se rodi po zaključku koncentracije, tako kot se iz kokona razvije metulj, ko je proces dozorel.

Zdaj je čas za kolektivni centron, za prehod v koncentracijo, v kolektivno zaznavanje signalov, ki nas lahko usmerjajo na poti zelenega okrevanja.

Več o centronu kot umetnostni prehoda med akcijo in koncentracijo lahko preberete v knjigi AEIOU voditeljstva. Z izvirnimi in inovativnimi pristopi pa lahko vaš tim tudi osebno podprem v tem procesu.

Voditeljstvo.si

© 2015–2020 VODITELJSTVO, Vodenje, razvoj in svetovanje,
Sonja Klopčič s.p.

Izvedba: ŠPM

“Dajem impulze za spremembe in utiram nove poti z iskanjem pravičnosti za vse.”

Sonja Klopčič, podjetnica, managerka in voditeljica