fbpx

Ko nekdo za nas z ljubeznijo splete kapo, jo dojemamo povsem drugače, kot v trgovini kupljeno kapo. Ročno pletena nam je dragocena, je simbol odnosa z nam drago osebo.

Kako bi bilo, če bi tudi naše storitve in izdelke dojemali kot darilo?

Ko vemo, da stvari niso blago, temveč darila, se odnos popolnoma spremeni. Ko nas nekdo obdari, je hvaležnost intuitiven odziv. Hvaležnost ustvarja občutek obilja, ko vemo, da imamo tisto, kar potrebujemo. Spoštljivi smo do radodarnosti darovalca in tudi vzamemo samo to, kar potrebujemo. Če je hvaležnost prvi odziv, je drugi vzajemnost. Želimo, da tudi mi nekaj podarimo. Darežljivo prispevamo.

Ko začnemo dojemati svet kot darilo, postanemo del mreže vzajemnosti. To nas osrečuje in tudi usmerja k odgovornosti, je zapisala Robin Wall Kimmer. Želim si, da bi to znala tako lepo povedati, kot ona, ki črpa čudovite prispodobe obilja in darežljivosti iz narave. Njen esej je kot darilo in priporočam, da ga preberete ali poslušate: The Serviceberry: An Economy of Abundance – Robin Wall Kimmerer (emergencemagazine.org).

Tudi Kimmerjeva spomni, da imata ekonomija in ekologija isti koren, obe izhajata iz grške besede OIKOS, ki pomeni družino, dom ali gospodinjstvo. Gre za sistem odnosov, blaga in storitev, ki nas ohranjajo pri življenju. Dodajam, da mrežo vzajemnosti predstavlja EB, ki pomeni tudi povezanost, prepletenost in soodvisnost. Oboje nas usmerja k odgovornosti do sveta, ki nam je podarjen in je prav, da ga kot darilo ohranimo tudi za naše zanamce.

Lansko leto sem zaključila darežljivo, moje decembrsko darilo so bili AEIOU pogovori. Zanimivo, da so darilo, ki sem ga ponudila vsem bralcem Idej za voditelje, sprejele samo ženske.

Na zadnjem decembrskem pogovoru smo zbrale naše usmeritve za letošnje leto, na kakšen način bomo darilo svetu: pogumno srce * pozitivne misli, sledenje notranjim občutkom, * implementacija novih spoznanj, avtentično, naj postanejo del mene * zaupanje vase, v življenje, v namen * čisto, novo obdobje s pravo vizijo zase * priložnost za preobrazbo * izkazovanje ljubezni, pokazati, kdo sem * odprtost za novo energijo, čudenje * to je najboljše, kar je v tem trenutku * odprto srce in um, zaupanje v življenje in neskončne možnosti, z optimizmom naprej.

Udeleženke teh srečanj in tudi udeleženke prve generacije novega 10-tedenskega programa Prebojnice smo dobile še eno darilo. Urška Lan je pripravila edinstvene joga vaje za AEIOU voditeljstva. Tudi to podarjamo naprej: (76) AEIOU vaje za krepitev vrlin in vrednot ozaveščenega voditeljstva – YouTube.

Voditeljstvo.si

© 2015–2020 VODITELJSTVO, Vodenje, razvoj in svetovanje,
Sonja Klopčič s.p.

Izvedba: ŠPM

“Dajem impulze za spremembe in utiram nove poti z iskanjem pravičnosti za vse.”

Sonja Klopčič, podjetnica, managerka in voditeljica