fbpx

AEIOU voditeljstva zasleduje 5P ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov (prosperity, people, partnership, peace, planet) in četverni izid 4P: people – planet -purpose – profit. To je voditeljstvo za planet Zemlja. AEIOU je akronim petih besed staroselcev, ki nosijo brezčasno modrost s petih celin.

Kot AEIOU voditelj želim, da so zaposleni zadovoljni, zavzeti, zdravi, zvedavi, zabavni in da vidijo smisel v svojem delu. Delo razumem tudi kot platformo za uresničevanje svojega poslanstva in poslanstva sodelavcev, saj tudi tako prispevam za dobrobit skupnosti. Našim zanamcem želim omogočiti dostojno življenje na tem planetu. Zavedam se, da je dobiček posledica prizadevanj za trajnostno uspešnost.

Usmerja me 5 dimenzij AEIOU voditeljstva:

  1. ODNOSI: Odnosi so tisti, ki kreirajo našo realnost. Moj notranji svet se izraža v zunanjem svetu, v razvoju odnosov s sodelavci, s poslovnimi partnerji in drugimi deležniki organizacije.  
  2. POSLANSTVO: Razumem in spoštujem osebno poslanstvo in poslanstvo organizacije. Delujem skladno z njima in osmišljam tudi delo svojih sodelavcev.
  3. ODGOVORNOST: Zavedam se odgovornosti za uspešno poslovanje in tudi svoje širše odgovornosti za blaginjo, ki sega vse do odgovornosti za življenje na našem planetu.
  4. VSEPOVEZANOST IN SOODVISNOST: Zavedam se soodvisnosti in vzajemnosti ter tega, da vsaka moja odločitev in dejanje vpliva tudi na druge.
  5. LJUBEZEN: Prizadevam si za vodenje z energijo ljubezni do vsega. Ljubezen se izraža s spoštovanjem, spodbujanjem, podpiranjem, negovanjem, sočutjem, navdihovanjem in navduševanjem.

Aroha je maorska beseda za ljubezen, eb je majevska beseda za vsepovezanost, ikigaj je japonska beseda za življenje s smislom, oikos je grška beseda, ki opisuje odgovornost za dom in premoženje, ubuntu je afriška beseda za človečnost, za medčloveške odnose. To je pet besed, ki nam jih predajajo staroselci s petih celin. Te brezčasne modrosti, strnjene v akronim AEIOU, predstavljajo univerzalni nabor petih dimenzij za sodobne voditelje povsod po svetu.

Voditeljstvo.si

© 2015–2020 VODITELJSTVO, Vodenje, razvoj in svetovanje,
Sonja Klopčič s.p.

Izvedba: ŠPM

“Dajem impulze za spremembe in utiram nove poti z iskanjem pravičnosti za vse.”

Sonja Klopčič, podjetnica, managerka in voditeljica