fbpx

AEIOU VODITELJSTVA, Pet pristopov k vodenju za prihodnost

29,50 

Knjiga prinaša 5 modelov in orodij za razumevanje nove kode voditeljstva in 55 idej, zgodb in navdihov za razvoj posameznikov in organizacij. To je vodnik za vse, ki želijo s svojim delovanjem soustvarjati trajnostni uspeh.

Šifra: 0003 Kategorija:

Opis

Prvi del knjige predstavlja pet pristopov k vodenju za prihodnost

 • DUMO kolo evolucije pomaga razumeti trenutno stanje organizacije in je pomoč pri načrtovanju razvojnih aktivnosti.
 • Krog sodelovanja ozavešča zaupanje kot srčiko sodelovanja in predstavlja osem gradnikov, ki pospešujejo sodelovanje.
 • AEIOU voditeljstva osvetljuje nove vrednote voditeljstva in razvojno pot posameznika, ki se želi razvijati v voditelja za prihodnost.
 • Most do ozaveščenega voditeljstva predstavlja pot, po kateri naj se poda tisti, želi soustvarjati ozaveščene organizacije.
 • Centron je proces prehoda iz akcije v koncentracijo in iz koncentracije v akcijo. Koncentracija pomaga skristalizirati namero in pripraviti okoliščine, da lahko akcija porodi rezultate.

Vsi modeli in orodja so nastali v Sloveniji.

Drugi del knjige prinaša 55 idej, navdihov in zgodb za osvajanje AEIOU voditeljstva

Skrb za blaginjo za vse (oikos) je predstavljena s primeri navdihujočih osebnih zgodb Slovenk in Slovencev, ki ste se uveljavili tudi v mednarodnem merilu. Violeta Bulc, Aleksander Čeferin, Andrej Božič, Jožica Rejec, Janez Škrabec, Tomaž Lanišek, Ajša Vodnik, Jure Knez, Ladeja Godina Košir, Franc Matjaž Zupančič – Tičo in Ksenija Špiler Božič so podelili svoje razvojne poti v izjemne voditelje. Iz njihovih zgodb žarijo vrednote ozaveščenega voditeljstva, hkrati pa nam pokažejo, da so bile njihove poti zelo običajne in so na razpotjih vedno sprejemali odločitve, ki so bile v sozvočju z njihovimi osebnimi vrednotami.

Iz predgovora knjige

V razpravah o vodenju in voditeljstvu pogosto naletimo na koncepte, ki občutljivo posegajo v bistvo človeškega življenja in delovanja, četudi bi zanje težko rekli, da temeljijo na zapriseženi znanstveni metodologiji…Temeljna znanja so stara in izvirajo iz spoznanj največjih mislecev človeštva. Zato je pomembno, da te teme odpiramo, jih osvetljujemo z različnih zornih kotov, iščemo odgovore nanje ter s kritično distanco predstavljamo in delimo prakse, ki omogočajo ustrezne rešitve. Velikokrat je to za širšo uporabo lažje storiti s pomočjo kombinacije strokovnega in poljudnega besedila. Eno takšnih je tudi knjiga AEIOU voditeljstva.red. prof. dr. Metka Tekavčič, dekanja Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani

Dodatne informacije

ISBN

978-961-290-109-7

Leto izida

2019

Vezava

Trda vezava

Število strani

192

Mnenja

 1. Boštjan Gorjup, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, direktor v koncernu BSH Home Appliances, Manager leta Slovenije 2018

  Živimo na planetu, kjer v gospodarstvu boljši zmaguje in se zaradi tega tudi voditeljstvo nenehno razvija. Sonjina knjiga je pomemben člen pri ustvarjanju sodobnega voditelja, ki bo pripravljen na vodenje organizacije v okviru vseh pomembnih dimenzij, da bo jutrišnji svet za naše otroke vsaj takšen, kot smo ga dobili mi, ali pa mogoče še boljši. Ponosen sem, da je Sonja uspela nadgraditi svoj knjižni prvenec z AEIOU biserom, v katerem nas sistematično popelje na pot učeče se in tudi korakoma misleče družbe s prakso znanih Slovencev, kar nam kot državi daje ustrezno pozicijo v svetovni literaturi na tem področju in nam približa voditeljstvo na neameriški način. Knjiga je protokolarno darilo GZS in upam, da ugleda luč še v angleškem jeziku.

 2. dr. Andreja Kodrin, ustanoviteljica podjetij Third Millennium Knowledge in Quintaum ter soustanoviteljica platforme Challenge:Future

  Neizprosna spirala razvoja tehnologije, poslovnih modelov in centrov moči je transformirala današnje voditeljstvo v prispodobo ‘drvečega vlaka’. Njegovo obvladovanje in vodenje še dodatno otežuje intenzivnost ekonomske, okoljske in družbene turbulence ter (pre)številčnost signalov vedno novih konceptov voditeljstva in življenja. Avtorica v času ustvarjanja knjige AEIOU VODITELJSTVA to drvenje entropije upočasni s 360-stopinjskim ‘posnetkom’ signalov, ki jih nato bralcu ponudi kot obsežen mozaik idej, modelov in orodij. Knjiga obogati dognanja in pričevanja drugih z osebnimi spoznanji avtorice ter naveže nova orodja na stare modrosti in kapital na širše poslanstvo. Bralcu je prepuščen izbor informacij, ki jih lahko uporabi za samorefleksijo ali razmislek pred naslednjim korakom. Prav slednji pa je neprecenljiv, saj šele z ustvarjanjem lastnih izkušenj ‘med kaosom in redom’ začnemo graditi zavest.

 3. anonimno

  Struktura odlično stoji, modeli, ki jih umešča knjiga, dobro povezujejo uveljavljene in nove koncepte, zgodbe sogovornikov pa dajo vsemu skupaj še dodatno “živost”.

 4. anonimno

  Občudovanje, vznemirjenje, navdih,… je le par občutkov ob branju, pa tudi veliko prepoznavanja, seveda. Vabljivo…

 5. anonimno

  Zelo kvalitetna, raziskovalna, poučna, mislim, da bodo lahko vodje dosti prejeli od tega.

 6. anonimno

  Z globokim spoštovanjem sem prebrala… Besedilo je na izjemno visoki ravni.

 7. anonimno

  Življenjske zgodbe so pravi navdih! Koncept AEIOU z besedami, ki pomenijo vsaka po svoje nekaj globljega in so še z vsake celine po ena – pa je res domišljen!

 8. Damijan Andjelkovič, direktor Izava d.o.o. (preverjena stranka)

  mag. Sonja Klopčič je s svojo knjigo AEIOU voditeljstva spisala priročnik, ki bi moral biti obvezno čtivo vseh vodij v Slovenskem prostoru. Prav mi vodje, smo odgovorni za boljšo prihodnost Slovenk in Slovencev. Dovolj je bilo prelaganja odgovornosti, obsojanja politike in čakanja na čudež. Čas je da se vsak vodja, ki prebere to knjigo zazre vase in ob samorefleksiji preveri ali premore vse potrebne kompetence da bo učinkovit, navdušujoč, srečen in ljubezni poln vodja in kot tak osebno in poslovno rasel v simbiozi z lokalnim okoljem, naravo in poslovnimi partnerji. Od besed k dejanjem torej dragi vodje. Hvala Sonja in pogumno naprej.

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Voditeljstvo.si

© 2015–2020 VODITELJSTVO, Vodenje, razvoj in svetovanje,
Sonja Klopčič s.p.

Izvedba: ŠPM

“Dajem impulze za spremembe in utiram nove poti z iskanjem pravičnosti za vse.”

Sonja Klopčič, podjetnica, managerka in voditeljica