fbpx

Voditeljstvo: Vodenje in sodelovanje, moč in odgovornost

28,00 

Sonja Klopčič, razvijalka sodobnega vodenja, skozi resnične poslovne zgodbe z osebno noto podaja potrebna znanja za uspešno vodenje in vizijo sodelovalnega voditeljstva. Privlačno branje za vse vodje in tiste, ki bodo to še postali.

Šifra: 0001 Kategorija:

Opis

Prvi del knjige z naslovom Preobrazba inženirke v voditeljico predstavlja poklicno pot avtorice od razvojnice elektrotehničnih izdelkov do predsednice uprave in krizne managerke. Celotna pot je privlačno predstavljena z osebno noto in bralca potegne v dinamična poslovna dogajanja. V drugem delu knjige, Spoznanja in procesi, ki so me oblikovali, avtorica opisuje zanimive poslovne zgodbe in na spodbuden način podaja ključna sporočila za vodenje. Tretji del, Sodelovalno voditeljstvo, govori o voditeljstvu za novo dobo, ki temelji na sodelovanju, zaupanju, notranji in zunanji moči ter odgovornosti. Ta del je odličen vodnik za vse, ki se želijo razvijati v voditelja za novo dobo.

Izsek iz kazala prvega dela knjige

 • Podjetje s človeškim obrazom
 • Preboji
 • Od-ločitev
 • Razvoj novega poklica
 • Nora ideja
 • Povabilo
 • Svetovalka predsednika uprave
 • Predsednica uprave
 • Krizna managerka
 • Ljudje so srce, denar pa kri podjetja
 • V iskanju rešitve
 • Potencialni investitor
 • Je ali ni? Bo ali ne bo?
 • Zdržati

Iz uvodnika knjige

Danes je moderno govoriti o socialnem kapitalu, o dobrih odnosih in medsebojnem zaupanju. Še pomembneje pa bi bilo tako tudi delovati. Sonja zato predstavi koncept sodelovalnega voditeljstva. Sodelovalno voditeljstvo je hkrati večin drugačno od vodenja, kot ga običajno razumemo. Njegovo bistvo je uresničevanje poslanstva in vizije. Vendar ne kakor koli, temveč s povezavo vodenja in sodelovanja, moči in odgovornosti. Voditeljstva, kot ga opisuje Sonja, pri nas kronično primanjkuje. Pravzaprav povsod, ne le v poslovnem svetu. Čeprav v knjigi najdemo veliko uspešnih zgodb, to ni knjiga o uspehu. Je knjiga o razvoju, ko se največji preskoki morda zgodijo ravno zaradi neuspehov, če jih dojamemo kot priložnost za učenje.

Knjiga Voditeljstvo tudi potrjuje vznemirljivo moč pisane besede. Da lahko nekaj zapišeš, moraš razjasniti misli, se poglobiti in približati bistvu. Ko zapisano bere nekdo drug, pa besedam odpre pot v svoje misli. Prebrano lahko spodbudi drugačno delovanje, če so sporočila dovolj močna. Takšnih v tej knjigi ne manjka, nekatera so morda prav s tem namenom zapisana v okvirčkih. Zato sem prepričana, da bo knjiga prispevala k uveljavljanju sodelovalnega voditeljstva in s tem izpolnila svoj namen. Vsak, ki želi razvijati voditelja v sebi, bo našel mnogo koristnega. Navsezadnje gre pri tej knjigi tudi za pomemben prispevek k razvoju stroke.dr. Nada Zupan

Dodatne informacije

Dimenzije 16 × 24 cm
ISBN

978-961-283-430-2

Leto izida

2015

Vezava

Trda vezava

Število strani

217

Mnenja

 1. dr. Eva Boštjančič, Filozofska fakulteta UL

  Knjiga je napisana po ameriško – berljivo, tekoče, zanimivo in tako intenzivno, da je ne odložiš do samega konca. Skozi avtoričino samoizpoved spoznavamo dileme, ovire, pa tudi izzive in priložnosti, s katerimi se je do danes soočala pri svojem strokovnem kot tudi osebnostnem razvoju. Bralec lahko njene izkušnje prenaša na svoja interesna področja, si ob branju zastavlja sebi lastna vprašanja ali pa se uči na primeru najboljših.

  Knjigo pa lahko beremo tudi po področjih, ki nas zanimajo. Vsako poglavje je zaklad zase – skozi praktične slovenske primere z lahkoto vlečemo vzporednice tudi v druga poslovna okolja. Hkrati pa je pred nami učbenik poslovnega in voditeljskega življenja, ki se ga ni potrebno učiti na pamet, velja pa ga posnemati. In nenazadnje, med branjem naletimo na vrsto zanimivih in zaposlenim prijaznih pristopov, ki lahko prispevajo k boljšem organizacijskem vzdušju in, kar je še pomembnejše, k uspešnosti organizacije.

 2. dr. Melita Balas Rant, Ekonomska fakulteta UL

  Avtorica odprto, odkrito govori o managerskih izzivih, s katerimi se je soočala, ovirami pri njihovem premagovanju. Bralca pritegne v svoje izkustvo z dobro predstavitvijo notranjega doživljajskega sveta in na določenih mestih tudi močnimi dramaturškimi vložki. Knjiga daje energijo.

 3. dr. Andrej Kohot, Fakulteta za družbene vede UL

  Knjiga na temelju osebnih izkušenj v središče postavlja sodelovalno vodenje. Sporoča, da lahko z odgovornim vodenjem in sodelovanjem, ki temelji na medsebojnem spoštovanju in osebni zrelosti vodje in sodelavcev, v tem odnosu dosežemo, kar si zastavimo. Avtorica naslavlja široko paleto vprašanj, s katerimi se srečamo v vlogi vodje, in obenem ponuja uporabne odgovore in nasvete, ki bodo vodjem in sodelavcem, ki jim bodo sledili, v pomoč na poti voditeljstva.

 4. dr. Jožica Rejec, Domel

  Zgodba je iskreno povedana s podrobnostmi, da lahko dobimo sliko situacij, v katerih so se podjetja, avtorica in sodelavci nahajali. Z velikim zanimanjem sem jo brala in težko odložila za naslednji dan. Podoživljala sem situacije, razmišljala o vzrokih, kako bi se sama odločala in kaj se iz te zgodbe lahko naučim. Prevzela me je levja srčnost in vztrajnost, s katero se je Sonja Klopčič borila za obstoj podjetja v lokalnem okolju in častno zaključila, ko ni več šlo. Spoštovanje do sodelavcev, uvajanje sprememb, neprestano iskanje novih rešitev in učenje, ki jih v knjigi spoznavamo, so dragocene izkušnje za vsakega bralca.

 5. Damijan Andjelković, AMZS

  Sonjo sem spoznal na enem od tistih poslovnih sestankov na temo kadra in vodenja. Ker sem želel o njej izvedeti več, sem se lotil njene knjige.

  Knjiga se bere kot napet triler, z obilo obrati in prevrati, samo eno v njenih zgodbah je stalnica. Sonja, njena poslovna vizija in življenjsko poslanstvo. Brezkompromisno, navdušujoče in prav nalezljivo motiviranje kadra z vzorom, s tem kaj počne in dela. Vprašanje, ki se mi poraja na koncu knjige: kako velik je vložek, davek, ki ga plača vodja, še preden začne voditi in medtem, ko vodi? A je vredno vseh žrtev?

  Ko gledam njo danes, je odgovor DA. Naj bo ta knjiga sijajen motiv vsem nam, vodjem na različnih položajih in panogah, da to, kar delamo, počnemo s srcem, ker samo s srcem lahko delaš predano in z vso potrebno odgovornostjo, vestjo (notranjim vodnikom). Hvala, Sonja.

 6. mag. Violeta Bulc, Evropska komisarka za promet

  Knjiga je dokaz, da tudi slovensko poslovno okolje zori: z izkušnjami, znanjem, razvojem osebnosti in razumevanjem voditeljstva v najžlahtnejši obliki. Sonja Klopčič je v svoji knjigi na svoj iskren in logičen način, s prefinjenim povezovanjem izkušenj in zgodb ljudi, ki oživijo pred nami v vseh svojih barvah in odločitvah, razgrnila pomembno obdobje slovenskega podjetništva, managementa in voditeljstva. Za bodoče in zdajšnje soustvarjalce slovenskega poslovnega prostora je prehodila pot, ki jim bo dovoljevala, s preprostim branjem te knjige, ustvarjati na mnogo višjem nivoju zavesti, samozavesti in ustvarjalnosti: za in z ljudmi.

 7. Aleš Bizjak, direktor, Poclain Hydraulics d.o.o.

  Ljudje, ki smo postavljeni na vodilna in vodstvena mesta, se pomena človeka večinoma premalo zavedamo. Izučeni smo v poslovnih in tehničnih znanjih, ki pa so za dobro vodenje organizacije potrebni pogoj, nikakor pa ne zadostni, saj vse, kar se organizaciji dogaja, delamo ljudje in le naše medsebojno delovanje in dosežki zagotavljajo uspeh in obstoj podjetja.

  Avtorica Sonja Klopčič prikaže pomen voditejstva skozi svoje bogate izkušnje v zelo različnih si razmerah. Posebej me je navdihnil način, kako prikaže svoje dojemanje težavnega okolja, kako ga sprejme kot dejstvo in v dani situaciji v pozitivnem duhu vzpodbuja svoje zaposlene in išče najboljše možne poti za nadaljnje delovanje organizacije, ne pa izgovore in obtoževanja.

  Knjiga Voditeljstvo je prijetno branje in jo toplo priporočam vsem, ki bi radi ustvarjali ali soustvarjali kreativno in vzpodbudno delavno okolje, še posebej pa tistim, ki na pot vodenja šele stopajo in bodo v knjigi našli marsikatero koristno informacijo.

 8. Petra Knez Bahor, Kontaktni center

  Voditeljstvo je bilo z mano na Kornatih, kjer sem ga vsrkala atom po atom in ga doživela čisto drugače, kot branje v pisarni ali branje zvečer, ko si že krepko utrujen. Vedela sem, da mora z mano, vedela sem da moram zaužiti atome besed, črk in misli! Moj globok poklon, moj globok poklon za vsako akcijo, poskus in premik … Hvala za zapise in iskrenost! Hvala za prenos sporočila, da vsak na vsakem delovnem mestu je lahko (mora) biti voditelj. To sporočilo bi rada, da slišijo tudi moji sodelavci, v ekipah 🙂 Hvala iz Srca.

 9. dr. Vita Godec, MBA, Lenis farmacevtika d.o.o.

  Tako kot mnogi drugi bralci sem tudi jaz knjigo dobesedno požrla. V poplavi poslovnih knjig je osvežujoče najti takšno, v kateri avtor(ica) odstre vse tančice in se v celoti razodene ter predstavi ne le vzpone in uspehe, ampak tudi padce in trud, ki je potreben, da se iz njih izviješ. Mladim, ki šele dobro stopamo na pot voditeljstva, toplo priporočam delo Sonje Klopčič, saj predstavlja širši pogled na voditeljstvo in pri bralcu vzbudi prepotrebno zavedanje, da je ključ do dobrega vodenja predvsem v opolnomočenju sodelavcev.

 10. mag. Ajša Vodnik, AmCham Slovenija

  Iskrena, izpovedna, resnična in pomiri, ker je človeška.

 11. Andrej Božič, BB Investicije

  Knjigo sem prebral na dušek in ugotovil, da sva z avtorico počela podobne stvari na različnih koncih, se selila na nove izzive, čeprav bi lahko uživala na lovorikah… Zdaj sem resnično doumel, v kakšni situaciji je bila v Svei in ugotovil, da se je pri tem projektu spravilo na kup vse, kar gre pri nas narobe. Morda se je moralo v Zagorju tako končati, da je lahko nastala knjiga. To je knjiga o voditeljstvu, vodnik pri izzivih vodenja, pa tudi dokument časa in vseh neumnosti, s katerimi se borimo.

 12. Kornelija Kamenik, študentka

  Mag. Sonja Klopčič je podjetnica, managerka in predvsem uspešna voditeljica. V svoji knjigi Voditeljstvo je med drugim zapisala: »Hrana je energija za telo, odnosi so energija za čustva, vrednote so duhovna energija.« Ob tem bi dodala, da je dobra knjiga energija za posameznikove misli. Veliko energije za svoje misli sem prejela ravno preko knjige Voditeljstvo. V moje roke je prišla v času študija in vesela sem, da je tako. Verjetno z razlogom, tako kot se zgodi večina stvari v našem življenju. V sklopu natečaja sem oblikovala motivacijsko sporočilo »Konec steklene dobe«, saj se zavzemam za enakost spolov pri razdelitvi ekonomske moči. Ravno to je pravzaprav v praksi uspelo mag. Sonji Klopčič. Kako in kaj? Vse je skrbno, z velikim razumevanjem različnih plati in predvsem iskreno, zapisano v knjigi Voditeljstvo.

 13. dr. Danijela Brečko, Planet GV

  V tretjem delu knjige avtorica odkriva model sodelovalnega voditeljstva, ki je pri nas šele v povojih. Njegovo bistvo je v tem, da ni več le vodja tisti, ki določa vizijo, ampak jo določa vsak sam in skupek vizij predstavlja vizijo podjetja oziroma organizacije. Tako sodelovalno voditeljstvo predstavlja evolucijo vodenja in nakazuje evolucijo človeštva samega po sebi.

  Delo Sonje Klopčič ni še ena knjiga o uspešnem vodenju, to je knjiga o razvoju, ki razkriva zahtevno in odgovorno pot voditeljstva, kjer ne gre le vse naprej in navzgor, včasih gre pot lahko tudi navzdol ali vstran. Prav zato knjigo priporočam v branje vsem, ki se podajate na pot voditeljstva, kot tudi vsem, ki ste na to pot že stopili.

 14. Bernarda Škrabar, Detektivsko varnostna agencija

  Knjigo sem prebrala “na dušek”, v dveh dneh… V meni je sprožila transformacijo razmišljanja… S knjigo sem dobila močan impulz in učinkovita, v praksi avtorice preverjena orodja, ki mi omogočajo graditi še boljši delovni tim. Avtorica v knjigi na nek način “razgali” sebe, podrobno opiše proces “odraščanja” od neizkušene vodje do strokovnjakinje na tem področju in s tem približa to funkcijo tudi nam, mladim managerjem. Knjiga a mi je dala veliko elana in navdiha za nadaljnjo pot.

 15. Marko Kostelec

  Vsebina in način pripovedovanja bralca hitro prepričata, da je knjigo vredno prebrati. Še posebno me je navdušil tretji del, v katerem avtorica preide iz osebno izkustvenega pripovedovanja na bolj teoretično vizionarska razmišljanja, kam in kako umestiti sodelovalno voditeljstvo.

 16. Urška Henigman

  Zanimivo je bilo brati, kako je avtorica ob stopanju po različnih poteh v karieri doživljala svojo notranjo preobrazbo, zorenje, razumevanje univerzalnih resnic. Bravo! Upam, da bo knjiga navdihnila še koga iz managerskih krogov, da začne raziskovati svojo resnično esenco in iz nje tudi delovati. Hkrati pa me je ob branju zgodbe navdušilo spoznanje, da tudi slovensko poslovno okolje počasi le postaja dovolj odprto, zrelo za dvig zavesti.

 17. Urška Lan, Sun of Art

  Pridobivanje poslovnih lekcij skozi življenje, zanimivo in napeto branje. Zgodba kot roman, dober prikaz, kako vodenje izgleda v praksi.

 18. dr. Miha Škerlavaj, BI Norwegian Business School

  Sonja je oseba z miselnim ustrojem rasti. Vedno za akcijo in pripravljena na skok iz sonca pod kap, če verjame v skupno dobro. Sonja je Človek širokega srca. Tudi zmotljiva, kot vsi drugi. Zato pa je malo ljudi tako hrabrih in iskrenih, da je pripravljeno svoje zgodbe deliti na pladnju v uk in poduk. Včasih lucidno, drugič boleče, vedno pa osebno. Preplet logičnega in intuitivnega. Zgodba o voditeljstvu, spremembah in inovacijah. Knjiga s poslanstvom.

 19. Maja Golob, Spago

  Človek mora imeti ne le znanje in modrost, temveč tudi pogum, da napiše tako osebno izpoved. Na trenutke se bere kot napeta kriminalka, ki odstira tančice realnosti življenja managerke, bralcu pa ob tem daje odlično priložnost za reprospektivo in pogled vase. Ob branju sem odkrila, kje na svoji poti se nahajam in kaj potrebujem, da bom lahko naredila korak naprej. Toplo priporočam v branje vsem, ki želijo postati pravi voditelji.

 20. Gregor Macedoni, Mestna občina Novo mesto

  Knjigo sem z veseljem prebral. Odprto, osebno in zelo neposredno podajanje pomembnih vsebin, ki so pogosto preveč zavite v akademske izraze, čemur se je avtorica zelo dobro izognila.

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Voditeljstvo.si

© 2015–2020 VODITELJSTVO, Vodenje, razvoj in svetovanje,
Sonja Klopčič s.p.

Izvedba: ŠPM

“Dajem impulze za spremembe in utiram nove poti z iskanjem pravičnosti za vse.”

Sonja Klopčič, podjetnica, managerka in voditeljica