fbpx

Poslovni svet je v veliki meri odgovoren za to, da je danes ogroženih ali celo uničenih že veliko naravnih ekosistemov ali pa se ne uporabljajo trajnostno. Ljudje kot del ekosistemov nismo izjema. V visoko razvitih družbah se v hitrem poslovnem tempu vse pogosteje soočamo z izgorelostjo. Po drugi strani se prepad med peščico bogatih in naraščajočo množico revnih Zemljanov čedalje bolj veča. To je samo nekaj vidnih in otipljivih posledic nerazumnih odločitev.

Če želimo našim zanamcem omogočiti dostojno življenje na tem planetu, moramo gospodarstvo korenito preobraziti. Verjamem, da to lahko storijo le ozaveščeni voditelji, ki na svet gledajo celostno in srčno. Svojo vlogo dojemajo širše in se zavedajo, da s svojimi odločitvami neposredno vplivajo na kakovost življenja mnogih ljudi. Takšno dojemanje močno presega ozko razumevanje odgovornosti le za materialni del organizacije, za rezultat v izkazu uspeha in bilanci stanja. Ozaveščeni voditelji se zavedajo odgovornosti tudi za čustveni in duhovni razvoj zaposlenih, kar pomeni, da so ljudje zdravi, vitalni in da vidijo smisel v svojem delu. Organizacij ne vodijo samo kot posel, temveč jih razumejo kot platformo za uresničevanje svojega poslanstva in poslanstva sodelavcev ter tako prispevajo za dobrobit skupnosti. Vedo, da njihova odgovornost sega daleč preko meja organizacij, ki jih vodijo. Ozaveščeni voditelji poslovna znanja oplemenitijo s srčnostjo in širino duha.

AEIOU je akronim petih besed iz petih celin, ki nosijo brezčasne modrosti staroselcev – modrosti, ki jih je potrebno obuditi in spraviti v življenje. Izkazujejo se v odgovornosti, poslanstvu, gradnji odnosov, razumevanju soodvisnosti, predvsem pa vodenju iz energije ljubezni in ne iz pozicije moči.

Zgornja dva odstavka sta del mojega uvoda v knjigo AEIOU VODITELJSTVA. To je poslovna knjiga, ki sem jo napisala z ljubeznijo. Izvira iz ljubezni do plemenitega poklica vodje, ljubezni do iskanja novih poti napredka, ljubezni do skupnosti in ljubezni do človeštva. Zato to ni običajna poslovna knjiga. To je poslovna knjiga, ki spoštuje človeka kot celovito bitje in razume, da je potrebno razvijati vse dimenzije: razumsko, čustveno in duhovno inteligentnost. Knjiga je zato opremljena tudi z barvnimi grafikami in posebnim darilom: CD z zvočno podporo s skladbami, ki nas popeljejo v občutenje petih dimenzij AEIOU voditeljstva.

AEIOU je akronim petih besed iz petih celin, ki nosijo brezčasne modrosti staroselcev – modrosti, ki jih je potrebno obuditi in spraviti v življenje. Izkazujejo se v odgovornosti, poslanstvu, gradnji odnosov, razumevanju soodvisnosti, predvsem pa vodenju iz energije ljubezni in ne iz pozicije moči.

Knjiga AEIOU VODITELJSTVA ni samo pisana z ljubeznijo, temveč govori o ljubezni. Aroha, A iz AEIOU VODITELJSTVA, je maorska beseda, ki jo prevajamo kot ljubezen. A pojem aroha je več kot to, je sestavljena beseda; deli Arohe so Aro, Ro, Hā, Oha. Ti deli dajo celotnemu pojmu aroha več plasti in bogastvo pomenov. Aro predstavlja misel, življenjski princip, tudi osredotočenje, ro je notranje, introspekcija, ha je življenjska sila, dih, energija. Oha pa predstavlja velikodušnost, napredek, obilje in zdravje. Aroha je torej več kot primerna beseda za oznako vsega, kar pomeni vodenje z energijo ljubezni.

Zakaj to pišem? Ker je knjiga AEIOU VODITELJSTVA zelo primerno počitniško branje. A ne zato, ker bi bila lahkotna, ravno nasprotno. Počitnice so čas, ki omogoča več refleksije. In ta knjiga zahteva refleksijo in vabi v drugačno, človeku bolj prijazno vodenje, ki razvija smiselne rešitve in ob skrbi za dobiček skrbi tudi za planet. Po angleško bi rekli, da upošteva vsaj 4P: profit, people, purpose in planet.

Voditeljstvo.si

© 2015–2020 VODITELJSTVO, Vodenje, razvoj in svetovanje,
Sonja Klopčič s.p.

Izvedba: ŠPM

“Dajem impulze za spremembe in utiram nove poti z iskanjem pravičnosti za vse.”

Sonja Klopčič, podjetnica, managerka in voditeljica